A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Хустська спеціалізована школа
І-ІII ступенів №1 імені А.Волошина
Хустської міської ради Закарпатської області

Петанк - новий вид спорту у нашій школі

Дата: 14.05.2024 11:49
Кількість переглядів: 62

Петанк є одним із різновидів боулзу, метою якого є стоячи всередині кола (обома ногами торкаючись землі) кинути порожнисті металеві кулі якомога ближче до маленької кулі. У петанк, як правило, грають на жорсткому ґрунті або гравії, але можна також на траві, піску тощо.

Ця гра прийшла до нас із Франції. В Україні почали в неї грати ще на початку 2000-х в Києві та Ужгороді. Згодом ця гра почала розширювати свою географію, і сьогодні петанк став новим видом спорту і у нашій школі.

Керівник нашого навчального закладу Олександр Юрійович Липчей – активний гравець у петанк. Він розповів, що у грі беруть участь дві команди, які можуть складатися з одного, двох або трьох гравців. У грі використовується не більше 12 куль. До слова, вага кулі – від 650 до 800 грамів.

Команда, яка починає гру, креслить на полі коло діаметром близько 30 см. Гравець першої команди, ставши у коло, кидає дерев’яну кульку – кошонет -  на відстань від 6 до 10 метрів, але не ближче, ніж на 50 см від будь-якої перешкоди. При цьому ноги гравця повинні бути усередині кола доти, поки кошонет не зупиниться.

Після того, як кошонет кинутий, будь-який гравець першої команди кидає першу кулю, намагаючись розмістити її якнайближче до кошонету. При цьому ноги гравця, який кидає, не повинні виступати за межі кола. Після першого кидка гравець другої команди стає в те ж коло і намагається кинути свою кулю ближче до кошонету або вибити кулю опонента.

Коли кулі обох команд кинуті, провадиться підрахунок очок. Команда-переможниця одержує стільки очок, скільки її куль розміщено ближче до кошонету, ніж найближча куля команди-суперниці.

Щоб запровадити петанк у нашій школі на офіційному рівні, Олександр Юрійович днями зустрівся з Лілією Литвин, Президенткою національної федерації петанку України. Вона завітала до нашого навчального закладу, і в ході зустрічі з керівництвом школи були обговорені перспективи розвитку петанку в закладах освіти. А також у планах - видавництво тематичної методичної літератури для вчителів фізичної культури.

Перша гра професіоналів вже відбулася.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора